Duiken in Malediven – Duikvakantie Melediven

Duiken Malediven

Over duiken in de Malediven

Hoewel verspreid over duizenden vierkante kilometers oceaan, vallen de duiklocaties in de Malediven in drie algemene categorieën, gebaseerd op structuur: Individuele eilanden binnen een atol worden over het algemeen omgeven door een rif dat een beschutte lagune creëert. Typisch zandbodem en minder dan 60 voet diep, bieden lagunes ontspannen duiken op koraalformaties. Kanalen die tussen de eilanden doorsnijden verplaatsen de getijdenstroom van en naar de lagunes. Het zijn deze met stroming gewassen doorgangen die zorgen voor enkele van de meest opwindende duiken, omdat hier grote dieren zich verzamelen. Het derde kenmerk van de regio zijn de talrijke met koraal bedekte pieken die uit de diepte oprijzen en die dienen als habitat voor rifdieren en als verzamelpunt voor blauwwatervissen. De temperatuur van het water varieert van de hoge jaren ’70 tot het midden van de jaren ’80, waarbij sommige zuidelijke gebieden in het midden van de jaren ’70 vallen, van december tot maart.

Duiken in de Malediven Tips

Oppervlaktemarkers zijn door de meeste duikoperators vereist. Hoewel driftduiken vrij gebruikelijk zijn, kunnen sommige sites vereisen dat duikers een positie in de stroming innemen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van vastzetters die bekend staan als rifhaken, maar duikers moeten ook de moeite nemen om hun duikuitrusting te stroomlijnen en goed te wegen, omdat overgewicht een te hoge BC-inflatie vereist, wat resulteert in een meer stromingsgevoelig oppervlak.

Beste plaatsen om te duiken in Malediven

Grijze rifhaaien verzamelen zich bij Lhaviyani Atoll om zich te koesteren in de stromingen van de Kuredu Express. Mantas omcirkelen de reinigingsstations van Fushivaru Thila, terwijl walvishaaien frequente bezoekers zijn van de Ari en Thaa atollen. Het brede kanaal bij Olhugiri Kandu levert een opwindende drift op met witpunthaaien en adelaarsroggen, met nabijgelegen muren die Napoleon lipvissen en snel bewegende tonijn toevoegen die op de enorme scholen aasvissen jagen. Bij Fotteyo Kandu zijn de smalle ravijnen en grotten van Kandu Vaavu bedekt met zachte koralen en trekken ze haaien, adelaarsroggen en tonijn in grote aantallen aan. Soms zijn er ook aardappelgroeperingen, manta’s en zelfs hamerhaaien te zien.


Wat te pakken voor het duiken in de Malediven

Een oppervlaktemarkeringsboei en -haspel die vanuit de diepte kan worden ingezet, moet standaarduitrusting zijn voor elke driftduik. Rifhaken kunnen vaak worden gehuurd, maar het kan voordeliger zijn om zelf te kopen en mee te nemen. Huidpakken voor laguneduiken, 3mm op drift, en sommigen willen misschien een 5mm bij het duiken in de stroming.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *