Mozambique Scuba Duik Bestemmingen – Duiken Mozambique

Duiken Mozambique
Afrika, All, Duiken Mozambique

Mozambique Scuba Duik Bestemmingen

Levendige koraalriffen liggen verspreid over de hele zeebodem in de onmiddellijke nabijheid van de zeer beschermde lanceerplaats en varieert van slechts enkele meters tot meer dan 40 meter diep en is dus geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde duiker! Dit is de kans voor duikers om zich over te geven aan koraalrifduiken “par excellence” en de aanblik te ervaren van enorme Mata roggen, walvishaaien, enorme murenen, energieke wildvissen, massieve aardappelbaarzen en nog veel meer! Nergens anders in Mozambique komen manta’s zo veel voor en het is dan ook geen wonder dat de kust van Inhambane de laatste tijd de “Manta Coast” wordt genoemd!

Cresh

Gemiddelde diepte = 7 meter Maximale diepte = 10 meter

Landschap = het huisrif is ondiep genoeg om te snorkelen maar ook zeer geschikt voor een ondiepere duik. Met de zon die van bovenaf schijnt is het een uitstekende plaats voor onderwaterfotografie. Dit rif bestaat uit verspreide rotsformaties, vrij vlak met zandvlaktes ertussen.

Marine & Coral Life = Cresh reef heeft precies de juiste naam want waar je ook kijkt, overal zitten jonge vissen. De grotere varianten zijn aanwezig maar het zijn de jongen die de aandacht trekken. In de gaten en onder de rotsspleten was er veel om je bezig te houden zoals Kogelvissen, Blauw Gevlekte Roggen, Octopussen, Peperalen en zelfs een paar Steenvissen maakten hun opwachting. Hagedisvissen, Boxfish, Clown Triggerfish en alle andere tropische rifvissen die je in het warmere Mozambikaanse water ziet.

Het koraal bestaat meer uit Staghorn koraal, veel Poreuze koralen, Zee sponzen en kleurrijke Anemonen waren altijd aanwezig. Je kon er de hele tijd ronddobberen en naar het gedrag van de vissen kijken. Dit is echt een hele mooie duik op een warme zomerdag.

Mike’s Kast

Gemiddelde diepte = 12 meter Maximale diepte = 15 meter

Landschap = Dit rif is vlak met grote gaten en in deze gaten zijn kleine grotten, overhangen en zelfs een paar bogen met doorzwemmogelijkheden. Sommige delen van het rif lijken op op elkaar gestapelde rotsblokken met zandvlaktes ertussen. Marine & Coral Life =Mike’s kast is echt een juiste beschrijving als dat alles is wat er te vinden is. Dit is echt een drukke plek met scholen Blue banded Snappers, Coachmen, Angelfish, Trumpet fish, Kingfish en Tuna die voorbij komen. In de holen zelf zit een bruine Papiervis verscholen achter een rots zodat niemand hem zou zien. Anderen die zich even goed camoufleerden waren de Schorpioenvis, de Krokodilvis en de Hagedisvis. De Octopus veranderde zo snel van kleur dat we hem bijna uit het oog verloren toen hij zich in een hol begaf. In de kleine grotten vonden we een heleboel Banded Shrimp die rond bewogen, er was een grote Puffer vis die zich voor iedereen verstopte, een erg schuw schepsel. Het koraal op dit rif bestaat uit Zweepkoraal in verschillende kleuren, beige Vlezig zacht koraal, paars en wit Distel zacht koraal en veel Gelobd zacht koraal. Plaatkoraal, poreus koraal en gladhoornige koralen werden ook gezien tijdens de duik. Dit was een zeer mooie duik voor de nieuwsgierige duiker.

Reuzen kasteel

Gemiddelde diepte = 21 meter Maximale diepte = 32 meter

Landschap = Dit rif bestaat uit een grote wand van bijna 4 meter hoog met drop-offs die leiden naar zanderige gebieden. Langs deze wand loopt een richel die rijk is aan zee- en koraalleven. Grote rotsformaties dragen bij aan het landschap van dit rif.

Zee- en koraalleven = Duiken op dit rif was echt een heel leuke ervaring, met een grote verscheidenheid aan tropische vissen. Een zeldzame Weedy Scorpion vis maakte zijn opwachting en was verbazingwekkend hoe hij opging in de omgeving. Dit rif heeft een grote variëteit aan zeesterren. Grote groene koraalbomen waar Goldie’s en Long nose Hawkfish zich verbergen voor de roofdieren. Op het plateau verrassen Manta Roggen je met een gracieuze weide tijdens de vlucht. Onder de richels zitten Dansende Durban Garnalen te wachten om hun schoonmaak taak uit te voeren. In de spleten en holtes zitten Triggerfish en verschillende soorten Moray Eels. Op dit rif is het koraal meestal onaangeroerd, van poreuze koralen tot verschillende soorten harde en zachte koralen in een verscheidenheid van kleuren en texturen. Houd altijd in het middenwater in de gaten of er wildvis voorbij komt. Een mooie duik voor de gevorderde duiker.

Grotten

Gemiddelde diepte = 12 meter Maximale diepte = 15 meter

Scenery = Dit gedeelte is naast Mike’s Cupboard maar dan een grotere versie. Nog steeds een vlak rif maar gewoon meer en grotere holtes in het rif zelf. In deze holtes zijn piniclelike rotsformaties en richels die overhangen vormen. Op de bodem van de meeste van deze uithollingen zijn zandvlaktes te vinden. De holtes deden me denken aan de kraters op de maan!

Marine & Coral Life = Op deze duik vonden we een Grey spot Guitarfish, Honeycomb Moray Eel, Pepper Moray en verschillende soorten Nudibranchs. Een groot aantal tropische vissen zoals Trompetvis, Flutemouthfish, Goldie’s, Peacock Rockcod en Parrotfish is te zien, om er maar een paar te noemen. Er liggen mooie schelpen op de zandvlaktes en het koraalleven is volop in bloei. Er zijn verschillende soorten hard en zacht koraal te vinden op dit deel van het rif, zoals vlezig zacht koraal, zee-egels, hersenkoraal, lederkoraal en veel anemonen. Er is een groot aantal Plaatkoralen waar vissen zoals Engelvissen zich onder verschuilen. Dit is een zeer mooie duik voor fotografen met bijna geen golfslag in de holtes.

Sherwood Bos

Gemiddelde diepte = 21 meter Maximale diepte = 31 meter

Landschap = Dit rif ziet eruit als een enorme rotsformatie geplant in het midden van de zeebodem met een paar verspreide rotsen hier en daar geplaatst. Het heeft enkele richels die overhangen vormen met een diameter van ongeveer 3 meter. Er zijn ook enkele blowholes aan de ene kant van het rif. Bovenaan zijn er gaten die een aantal groene koraalbomen herbergen, met Goldie’s die in en uit zwemmen. Het ene deel van het rif heeft de neiging af te vlakken naar de zuidkant.

Marine & Coral Life = Dit is een van de diepere riffen in dit gebied, maar herbergt de meest verbazingwekkende landschappen en moet uit de eerste hand worden ervaren. Enorme Honeycomb Moray Eels, Black cheek Moray’s en zelfs een Manta Ray maakte zijn opwachting. Twee Blue spot Ray’s werden gespot terwijl ze rondhingen in een van de zandvlakten boven op het rif. Duivelse vuurvissen, Rockcod, Coachmen en een grote verscheidenheid aan tropische vissen kunnen hier worden gezien. Vuurgrondels, wel twaalf bij elkaar, zijn op één plek bij elkaar gezien. Het koraal aan de andere kant varieert van Plaatkoraal, Zweepkoraal en Lederkoraal tot kleurrijke Zeesponzen. Zachte koralen zijn Anemonen, Distelkoraal, Palmate Zee waaiers en Vlezige zachte koralen in verschillende kleuren. Vergeet niet een oogje in het zeil te houden voor de wildvissen die in het middenwater passeren!

Buddies

Gemiddelde diepte = 8 meter Maximale diepte = 10 meter

Landschap = Buddies reef is een rif dat parallel aan de kust ligt en bestaat uit twee rotsbanken met een strook zand ertussen die het rif op sommige plaatsen scheidt.

Marine & koraalleven =Dit is een mooie duik voor de beginner en is uitstekend geschikt voor een nachtduik omdat het dicht bij de kust ligt en relatief ondiep is. De toppen van de riffen zijn gebroken maar tussen de spleten bloeit het rif op. Er zijn veel jonge rifvissen en enkele zeldzame vissen te vinden in de kleine grotten en overhangen. Wit papier vis, Bruine Rock mover lipvissen en verschillende soorten steenvissen werden gezien terwijl ze zich camoufleerden op het rif. Een Pauwgarnaal werd overdag gezien en ‘s nachts werden verschillende soorten Rivierkreeftjes, Zeekomkommers en een zeldzame Tropische Bot gezien op een van de rotsen. Het koraal is meestal gebroken maar om dat te compenseren zijn er verschillende soorten Anemonen en Polyp koraal. Madelief koraal in zacht roze en Vlezig zacht koraal op sommige plaatsen. Interessante zeedieren zijn te vinden als je de tijd neemt om in alle kleine plekjes te kijken.

Kantoor

Gemiddelde diepte = 18 meter Maximale diepte = 27 meter

Landschap = Dit rif heeft een vlak gedeelte aan de noordelijke kant en verderop is er een gedeelte met enkele kleine grotten en overhangen en op sommige plaatsen een wand met holtes en spleten waar kleine vissen zich overdag verschuilen.

Marine & Coral Life = Hier is een Manta schoonmaakstation op het vlakke deel van het rif waar Manta Rays een flyby doen en schoongemaakt worden door alle schoonmaak Wrasse. Een grote Honingraat murene lag in een van de spleten en een reusachtige stekelvarken vis was bij hem in deze ruimte. De rifvissen in dit gebied zijn vreedzaam en niet bang voor duikers. Ze komen zelfs om de duikers te inspecteren. Grote hoeveelheden Rubberlips, Potato Bass, Triggerfish, Goldie’s en Wrasse werd gespot in dit gebied. In de kleine holtes waren Dancing Cleaning Shrimp en Banded Shrimp druk bezig met het uitvoeren van hun taken. In het middenwater speelden Manta Ray’s, Devil Ray’s en twee Bull Ray’s enkele ogenblikken om ons heen. Dit rif is rijk aan hard en zacht koraal met verschillende kleuren en vormen. Er is weelderig groen zweepkoraal tot cirkelvormig groot plaatkoraal. Roze vlezig koraal en oranje sponzen zijn maar een paar van de koralen die op dit rif te vinden zijn. Dit was een van de beste riffen in dit gebied.

Stalin

Gemiddelde diepte = 18 meter Maximale diepte = 30 meter

Landschap = Dit is een vlak rif aan de bovenkant met richels langs de oostkant. Er zijn ook enkele kleine overhangen die kleine grotten vormen.

Marine & koraalleven = Dit is een diepere duik voor de meer gevorderde duiker. Op het rif zelf is er weinig zeeleven, maar aan de zijkant langs de randen verschuilen de meeste tropische vissen zich in de holtes en kleine grotten. Vooral de Triggerfish kan slapend in de holtes worden aangetroffen. Een Round Ribbontail Ray en een Banded Cleaner Shrimp waren elkaar aan het leren kennen in een van de vele overhangen. Verschillende soorten zeesterren en kleine krabben zijn op dit rif te vinden. Het koraal in dit gebied bestaat uit verschillende soorten hard koraal zoals Staghorn koraal en Plaatkoraal. Het zachte koraal omvat Poreus koraal, Anemonen, Distelkoraal en Vlezig zacht koraal. Kijk uit naar scholen wildvis die in het middenwater voorbij zwemmen.

Amazone

Gemiddelde diepte = 20 meter Maximale diepte = 28 meter

Landschap = Een grote rotsformatie met een muur langs de ene kant en een afgeplat gebied aan de andere kant met grote geulen, holtes en spleten waar een grote verscheidenheid aan zeeleven kan worden gevonden.
Marine & Coral Life = Bij het te water gaan, passeerde ons een enorme school zilverkleurige Barra cuda’s. Op het rif zelf vonden we een grote Honeycomb Moray Eel, liggend in een grote spleet. Onder de overhang vonden we een nog slapende Green Turtle. Manta Ray’s met een spanwijdte van ongeveer 7 meter vlogen door het water als magische tapijten. Op het vlakkere deel van het rif kwam nog een schildpad tevoorschijn om zich met de duikers te mengen en een tijdje te spelen. Een hele school grijze Stumpnose vissen kwam voorbij. Op het rif waren veel groene koraalbomen met daartussen verscholen geverfde chirurgenvissen. Wolken Goldie’s omringden het koraal en in de spleten zwommen allerlei tropische vissen in en uit. Zweepkoraal, roze distelkoraal en anemonen waren overal op dit rif te vinden. Dit was echt een schitterende duik en het maakte het rijden de moeite waard.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *