Duiken op Bali – Het eiland van de goden

Duiken Indonesie
All, Azië, Duiken Indonesië

Bali roept bij het horen van de naam al visioenen op van tropische paradijzen. Schrijvers blijven bijvoeglijke naamwoorden verzinnen om Bali te beschrijven, maar weinigen kunnen de woorden van de Indiase premier Pandit Nehru overtreffen, die het eiland “de ochtend van de wereld” noemde. Een wereld geboren uit de zee, bevrijd door de kracht van vulkanische kracht. Er is een diepe wereld, een wereld van binnen, de ware morgen van de wereld, een heel andere wereld die bij Bali hoort. Een blauwe wereld van rust, van stilte, een wereld die u de wereld laat vergeten…

Als Indonesië’s meest bekende toeristische bestemming is Bali een ietwat onderschatte duikbestemming gebleven. Dit te geloven zou een vergissing zijn.

Als u op Bali duikt, zult u zien dat de diversiteit van Bali’s riffen ontzagwekkend is. Als u gaat duiken op Bali, laat u dan verrassen. Wat het duiken op Bali betreft, is de grootste charme van Bali het grote aanbod en de verscheidenheid aan duikstekken. Scheepswrakken, drop offs, zandhellingen, zwarte vulkanische zeegezichten, bulderende stromingen en rustige baaien… alle smaken komen aan hun trekken.

Er zijn voldoende goed onderhouden duikfaciliteiten op Bali.

Er zijn vier belangrijke duikgebieden op Bali die u kunt verkennen.

Nusa Penida:

Nusa Penida en het naburige eiland Nusa Lembongan bieden enkele van de beste duikmogelijkheden op Bali. Nusa Penida is een groot eiland gelegen in het zuidoosten van Bali, aan de overkant van de Badung Straat. De Balinezen beschouwen dit droge, ruige eiland als een spookeiland, maar het is het duiken rond dit eiland van Bali, in zijn heldere, door stroming geveegde riffen dat de belangrijkste attractie is.

Met zijn aangrenzende diepwater geulen, is de belangrijkste attractie op Nusa Penida de veel voorkomende ontmoeting met de nieuwsgierige en anders zeer zeldzame oceanische zonnevis, of Mola Mola, die dicht bij het rif komen om schonere stations te bezoeken.

Er zijn een groot aantal duikplaatsen om uit te kiezen. In het seizoen kunnen we proberen de illustere Mola Mola te vinden, maar het hart van Nusa Penida duiken biedt prachtig zicht, gezonde riffen, en pelagics. En je hoeft hier niet eens veel te zwemmen, want bijna elke duik is een driftduik.

De stromingen zijn vaak sterk omdat de eilanden precies in het pad van de Indonesische Doorstroom liggen. De Lombok Strait scheidt de Indonesische eilanden Bali en Lombok, het is de op één na belangrijkste zeestraat waardoor water wordt uitgewisseld tussen de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. De beste tijden om op Nusa Penida te duiken zijn wanneer de getijden hun piek bereiken bij eb en vloed, wanneer de waterbeweging het geringst is.

Amuk baai (Candi Dasa & Padangbai):

Amuk Bay, met de dorpen Padang Bai in het zuiden en Candi Dasa in het noorden, is ongeveer 6 km in doorsnee en ligt langs de zuidkant van Bali’s oostpunt. Vlakbij Candi Dasa liggen twee grotere eilanden, Tepekong en Biaha, en een gebied met kleine rotsen, Mimpang of Batu Tiga genaamd.

De eilanden in deze baai zijn eigenlijk niet veel meer dan door de stroom geveegde rotsen, en hebben een ongetemde schoonheid. De baai, die wordt gevoed door de rijke Zuid-Bali upwelling, herbergt haaien, mola mola en scholen vis, waardoor deze Bali duikstekken heel opwindend zijn.

Als u geïnteresseerd bent in bijzondere kleine beestjes moet u rond Padang Bai duiken. Deze kleine inham is omzoomd met rif dat begint als een ondiepe richel op een diepte van tien meter. Macro-fans kunnen hun hart ophalen bij het duiken rond Padang Bay en de Blue Lagoon, waar allerlei beestjes in het ondiepe te vinden zijn. De beschutte baai is ook een ideale locatie voor nachtduiken.

Het duiken in dit gebied is verbazingwekkend rijk. Er zijn ook verschillende uitstekende duikplaatsen voor haaien, roggen, grote scholen vis en dit is een van de plaatsen waar regelmatig Mola Mola oceaanzonnevissen worden waargenomen van augustus tot oktober. De watertemperaturen zijn vrij fris, er is altijd een beetje golfslag maar het zicht is normaal vrij goed.

Amed en Tulamben:

Tulamben, de thuisbasis van het beroemde WOII wrak, is de bekendste en meest geliefde duikstek van Bali. Tulamben Bay, is gelegen in ‘s werelds rijkste mariene biogeografie zone met meer dan 2500 verschillende soorten vis en 700 koralen. Gelegen aan de noordoost kust, ontvangt de baai zeer planktonrijk water van de grote oceaanstroom die van de Stille naar de Indische Oceaan beweegt en vice versa.

Amed ligt aan de noordoostkust van Bali, op ongeveer 2,5 uur rijden van Kuta. Landschappelijk gezien is Amed veel mooier dan Tulamben. U ziet veel rijstvelden langs de weg, traditionele zoutpannen en ook zandstranden in tegenstelling tot de stenige stranden van Tulamben. Het duiken in Amed is nog ongerept en u zult weinig collega-duikers tegenkomen op deze duikstekken.

Er zijn ook uitstekende duikstekken die zich uitstrekken van Tulamben naar Amed en bijna helemaal naar de oostpunt van Bali, sommige recent ontdekt, vele nog te ontdekken. De zwarte zandbodem biedt een dramatische achtergrond voor het verbazingwekkend rijke visleven.

Menjangan eiland:

De riffen van Noordwest-Bali rond Menjangan-eiland behoren tot de meest beschermde van het eiland.

Heldere kalme wateren, een mysterieus oud houten scheepswrak, en ruige, met gorgonian begroeide muren in uitstekende conditie, maken Menjangan eiland aan de noordwest kust van Bali, een eersteklas duiklocatie.

Ongeveer 14 duikplaatsen om uit te kiezen met helder water en kalme condities. Menjangan maakt deel uit van het West Bali National Park. Het zijn de ruige, met gorgonen begroeide wanden die dit eiland tot de belangrijkste duiklocatie van Noordwest Bali maken.

De koraalwanden rond Menjangan dalen verticaal tot tussen de 30-60 meter, alvorens geleidelijk af te lopen naar buiten. Het rifoppervlak is zeer ruig met grotten en spleten die de koraalmuren doorbreken, vol met kleine hoekjes en gaatjes. Gorgonen van vele soorten bereiken hier grote afmetingen, en enorme ton sponzen zijn er in overvloed. Zachte koralen bedekken de kleurrijke wanden helemaal naar beneden.

Menjangan’s westelijke punt biedt een diepere, maar even interessante duik op een oud houten scheepswrak. Het heet de “Anker” en ligt vlak voor de kust van het eiland, dicht bij een klein Park Service dok en wachtpost.

Meer naar het noorden biedt Gilimanuk fantastische muckduiken in Secret Bay en in het zuiden is er een even interessante muckduik bij PJ’s.

Nu eindelijk kunt u Bali’s onderwaterwereld ontdekken op een persoonlijke en complete manier met Dive Around Bali. Voel je vrij om contact met mij op te nemen voor meer informatie.

Michel De Ruyck.

Michel is een ervaren PADI instructeur uit België en woont en werkt sinds vier jaar op Bali. Hij heeft ook gewerkt in de Filippijnen, Komodo en Sulawesi. Michel is verliefd geworden op Bali en deelt die liefde graag met anderen die The Morning of the World willen ontdekken… Michel is een gepassioneerd onderwaterfotograaf en heeft een uitgebreide kennis van het onderwaterleven en de duiklocaties rond Bali en de mensen en de cultuur die het land rijk is. Hij heeft zijn foto’s in verschillende tijdschriften gepubliceerd. Nu runt hij samen met zijn vrouw een duiktour operator voor duikvakanties op het eiland Bali.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *