Duiken in Costa Rica

Duiken Costa Rica

HOE DUIK JE COSTA RICA

Costa Rica is een geweldige eco-toeristische bestemming en de westkust van het land is de thuisbasis van verschillende populaire badplaatsen. Veel van de duiklocaties aan de kust van de Stille Oceaan kunnen worden bereikt met dagtripschepen uit steden als Tamarindo, Playa Potrero, Jaco en Puntarenas. De oostkust van het land is minder ontwikkeld en bezoekers vinden er ontspannen schuilplaatsen en ongerepte stranden. Dit gaat echter hand in hand met een minder gevestigde duikinfrastructuur, en er is enige planning nodig voor het duiken van deze grensplaatsen.

 

Cocos Eiland is een bestemming die alleen voor liveaboards bestemd is, met de meeste boten die het hele jaar door vanuit Puntarenas vertrekken. Kortere trips naar Cocos zijn niet mogelijk omdat de overtocht ongeveer 40 uur duurt, afhankelijk van het weer.

 

Het duikseizoen in Costa Rica is opgesplitst in het regenseizoen van mei tot november en het droge seizoen van december tot april. Tijdens het regenseizoen is een paar uur regen per dag de norm – het water is echter meestal warmer en heeft een beter zicht. In het droge seizoen valt er weinig regen aan de Pacifische kust, maar dit is een toeristische piektijd, dus de resorts en activiteiten zullen drukker en duurder zijn dan in de regenachtige maanden. Augustus tot december is de beste tijd om de Zuid-Caribische kust te bezoeken als de zeeën rustiger zijn en er weinig wind is.


Wanneer te bezoeken hangt ook af van wat u wilt zien. Het regenseizoen is de beste tijd om haaien tegen te komen op Cocos Eiland en rond de Vleermuiseilanden, maar de koelere oceaanstromingen tijdens het droge seizoen brengen veel van de andere grote pelagische soorten dicht bij de kust. 

 

Cocos geniet een vergelijkbaar klimaat als het vasteland van Costa Rica, met soepelere overtochten tijdens het droge seizoen wanneer de zeeën rustiger zijn. Juni en juli zijn ideale maanden om te bezoeken, omdat de zeeën waarschijnlijk nog steeds kalm zijn en de grote pelagische soorten in grotere aantallen beginnen aan te komen.

 

DUIKOMSTANDIGHEDEN

Water temperatuur: Pacific Coast en Caribbean 78-85°F (26-29°C), Cocos 78-82°F (26-27°F) nat seizoen, 70°F (21°C) droog seizoen. Kan dalen tot lage 60s (15°C) op diepte.

Zichtbaarheid: Pacific Coast en Caribbean 50-100ft (15-30m), Cocos 30-50ft (9-15m).

Dieptebereik: Pacific Coast 30-131ft (10-40m), Caribbean 5-131ft (5-131ft) Cocos 30-131ft (10-40m).

Duikmoeilijkheden: Pacific Coast geschikt voor tussenliggende niveaus, Caribbean geschikt voor alle niveaus inclusief snorkelaars, Cocos het beste voor gevorderde duikers. 

ONDERWERPEN OP HET GEBIED VAN ZEELEVEN EN FOTOGRAFIE

Terwijl hamerhaaien de grote trekpleisters zijn op Cocos Eiland, kunnen duikers verwachten dat ze vele andere haaiensoorten zoals Galapagos, zijdeachtige, zilverkleurige en witpuntrifhaaien zullen spotten. Walvishaaien en manta’s komen vaak voor en gelukkige bezoekers kunnen af en toe een tijgerhaai spotten. Andere regelmatige waarnemingen zijn tonijn, wahoo, jack en dolfijnen, en er zijn ook endemische vissen te vinden, zoals de roodgladde vleermuishaai.

 

Grote pelagische soorten zijn ook een gemeenschappelijk gezicht langs de Pacifische kustlijn van Costa Rica, met enorme scholen adelaarsroggen, mobula roggen, en manta’s die zich voeden met plankton bloeit tijdens het regenseizoen. Van januari tot maart, en opnieuw in juni en juli, trekken bultruggen door het gebied, en ze zijn te zien vanaf het oppervlak of te horen onder water.

 

Aan de oostkust zijn gezonde koraalriffen het hele jaar door rijk aan tropische vissen, maar ook karetschildpadden, zoutwaterkrokodillen en de ongrijpbare lamantijn.

 

HOE KOM JE AAN COSTA RICA

Costa Rica is gemakkelijk bereikbaar vanuit de VS via twee internationale luchthavens: Juan Santamaria International Airport (SJO) en Daniel Oduber Quiros International Airport (LIR). De meeste vluchten komen aan op de eerste, en dit is de luchthaven om te gebruiken voor reizen naar Cocos Eiland. Er zijn ook enkele directe vluchten vanuit Europa.

 

 

 

ANDERE DINGEN OM TE DOEN IN COSTA RICA

Costa Rica is een van de top natuurbestemmingen ter wereld. Er zijn uitstekende mogelijkheden om apen, toekans, felgekleurde boomkikkers, papegaaien, luiaards en vele andere vogels en dieren te zien. Adrenalinejunkies kunnen deelnemen aan wildwaterraften of surfen, en de vulkanen van het land voeden ontspannende warmwaterbronnen en vormen een geweldige motivatie voor toeristen om mooie wandelingen te maken. Costa Rica is klein, makkelijk om rond te reizen en relatief veilig. 

 

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *